wijnboer en schrijver Ilja Gort

Hij werd rijk met het componeren van reclametunes. Het deuntje Duo Penotti, twee kleuren in een potti is van hem. Net als de bekende tune van Nationale Nederlanden. Zijn magnum opus werd het muziekje van de Nescafé koffiereclame dat in meer dan 140 landen was te horen. Gort liep binnen, kocht een leuk kasteeltje in la Douce France en werd eigenaar van een wijngaard. Sindsdien draagt hij die malle alpinopet. Geen enkele Fransman die er nog mee rondloopt, maar Ilja dus nog wel. Zelfs in huis waar bovenstaande foto is genomen.

Het beeld komt uit HP/De Tijd waarin Gort wordt geïnterviewd naar aanleiding van zijn boek Uzi Baby. Een thriller die deze maand verschijnt. Niet zijn eerste uitgave want eerder schreef hij de hilarische wijnroman Het Merlot mysterie en diverse boeken over wijn. Boeken met olijke titels als Leven als Gort in Frankrijk en Chateau Slurp.

Ilja moet niets hebben van schrijvers als Wieringa en Buwalda zo zegt hij in het interview. Die zien we dus ook niet in zijn kast terug. Zijn voorkeur gaat duidelijk uit naar ‘de betere thriller’, zoals die van Stieg Larsson (12), Mario Puzo (17) en Stephen King (6). Een opvallende titel is Sexus Politicus (16) dat over de verstrengeling van sex, liefde en politiek in Frankrijk gaat. Politici, hoge ambtenaren en adviseurs doen er een boekje over open. Een mooie uitspraak van oud president Francois Mitterand: ‘Na iedere toespraak heb ik de armen van een vrouw nodig.’ Prachtig, jammer dat Mark Rutte nooit zoiets zegt.

Verder lijkt Ilja geïnteresseerd in grappige boeken waarin ‘feiten’ worden ontmaskerd als onzinverhalen. Het grote lexicon van hardnekkige misverstanden is daar een voorbeeld van. Spinazie bevat helemaal niet zoveel ijzer en dat eskimo’s meer dan honderd woorden voor sneeuw kennen is ook larie aldus de dikke pil. Broodje Aap van Patrick Arink gaat eigenlijk over hetzelfde alleen worden hier anekdotes op waarheid getoetst.

En staan er nog boeken in de kast over wijn? Zeker. Twee stuks van wijnkenner Oz Clarke. Geen Fransman, dat klopt, Clarke is een wijnautoriteit in Engeland waar hij een programma op de BBC heeft. En voor wie zijn neus echt in wijnzaken wil steken is er nog het ‘boek’ Le Nez du Vin. De doos bevat een groot aantal flesjes met wijnaroma’s. Heerlijk om aan te ruiken natuurlijk, maar wijn proeven is natuurlijk nog lekkerder. Dat zal Ilja ongetwijfeld beamen.

website Ilja Gort

Jeroen Smit – Het drama Ahold, ijdelheid en hebzucht aan de top
Gavin Lyall – titel onleesbaar
3 Arnon Grunberg – Onze oom
4 Rijtje Trotter reisgidsen met o.a. een gids over Parijs
5 Henk Willem Smits – De Zaak Kooistra. Opkomst en ondergang van een horecamagnaat en de dubieuze rol van Heineken
6 Stephen King – 22-11-1963
7 Lee Child – De affaire
8 L. de Blois (eindred.) – De Romeinse Wereld. Cursusboek bij Teleaccursus ‘Latijn, taal en cultuur van de Romeinen’.
9 Mary Barnett – Goden en mythen van de antieke wereld
10 Nog twee boeken over het Romeinse Rijk
11 De Romeinen
12 Stieg Larsson – De 3 delen van de Millenium trilogie
13 Adriaan de Boer – Wat Doet Die Kip In Het Aquarium? Een jaar eten en drinken
14 Walter Krämer & Götz Trenkler – Het grote lexicon van hardnekkige misverstanden. 1000 kapitale blunders vooroordelen en denkfouten.
15 Patrick Arink – Broodje aap
16 C. Deloire – Sexus Politicus. De sexuele escapades van Franse politici.
17 Mario Puzo – De Laatste Don
18 Eigen werk: Ilja Gort – Het Merlot mysterie. Wijnroman.
19 Oz Clarke – titel onleesbaar
20 Jean Lenoir – Le Nez du Vin
21 Oz Clarke’s – Wijn atlas

Share the Post:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *