zanger Theo Nijland

Theo Nijland is singer-songwriter en theatermaker. Een paar jaar geleden zagen we hem in de Kleine Komedie waar hij zijn liedjes zong. Nederlandstalige liedjes die hij afwisselde met een paar keurige grapjes: ‘cabaret’ waar je met een gerust hart je moeder mee naartoe kunt nemen. Kom daar maar ’s mee om, tegenwoordig. Maar goed, mooie liedjes schrijven kan ‘ie, in 1995 kreeg hij er – tercht – de Annie M.G. Schmidtprijs voor. En verder maakt Theo altijd een sympathieke indruk. Theo is een beetje het type ‘lieve oude oom’. Zo’n oom waarvan je als kind niet begrijpt waarom hij geen vrouw heeft, en waarvan je pas later ontdekt dat hij van de herenliefde is.

Kortgeleden kwam een nieuwe cd van Nijland uit. ”t Begin van het einde’. En naar aanleiding van die cd werd Theo geiïnterviewd door Vrij Nederland. Op de foto bij het artikel zien we hem zitten in een makkelijke stoel vlakbij twee boekenkasten. Bij zo’n foto halen wij natuurlijk ons vergrootglas tevoorschijn om te zien wat er in die kasten staat. Een onderzoek dat werd bemoeilijkt omdat de foto ‘gespiegeld’ is afgedrukt. In ‘de echte kamer’ staat dus alles wat links te zien is aan de rechterkant en zit Theo dus niet links, maar rechts van de kasten. Met ‘hangen en wurgen’ hebben we 19 spiegelbeeldtitels kunnen ontcijferen, dus aanvullingen op dit onderzoek zijn welkom.

1 Jung Chang – Wilde Zwanen
2 Theo Thijssen – Kees de Jongen
3 Arnon Grunberg – De Joodse Messias
4 M. Havermans-Dikstaal, Liesje Schram-van Gulik & Simon Honig – Aangekleed gaat uit. Streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900
5 Oek de Jong – Hokwerda’s kind
Bob den Uyl – Er kon niets verkeerd gaan
7 Gerard Reve – Brieven Aan Matroos Vosch 1975-1992
8 David Mitchell – Cloud Atlas
9 Michel Houellebecq – De Koude Revolutie. Confrontaties En Bespiegelingen
10 J.J. Voskuil – Bij nader inzien (Theo componeerde de filmmuziek voor de tv-serie die n.a.v. het boek werd gemaakt)
11 Patrick van den Hanenberg & Hilde Scholten – De Bokken En De Schapen. Gezongen geschiedenis van de twintigste eeuw. (Dit boek staat ook bij Martin Buitenhuis in de kast)
12 Wislawa Szymborska – Einde en begin. Verzamelde gedichten
13 Ludlum – titel onleesbaar
14 Plato – titel onleesbaar
15 R.D. Kaplan & Robert Kaplan – Moesson. De Indische Oceaan en de toekomstige wereldmachten
16 Herman Koch – Zomerhuis met zwembad
17 Boek van/over Thomas Mann
18 Umberto Eco – De begraafplaats van Praag
19 R. Topor – Romans, Verhalen, Tekeningen Foto’s + Cd. Gekozen Door En Met Een Voorwoord Van Arnon Grunberg

Share the Post:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *