politicus Hans Spekman

Hans Spekman is één van de opvallendste politici van dit moment. Niet alleen vanwege zijn aparte kledingkeuze, Spekman draagt het liefst van die oncharmante slobbertruien waar geen model in zit, maar ook vanwege provocerende uitspraken als ‘nivelleren is een feest’. Een opmerking die heftig is bekritiseerd en ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaat. Kortom Hans Spekman is een politicus die veel gemengde gevoelens oproept: you love him, or you hate him. De PvdA-voorzitter is vader van drie kinderen en om die reden werd hij geïnterviewd voor het tijdschrift Fabulous Mama.

Op één van de gezellige familiefoto’s  bij het artikel zien we een deel van zijn boekenkast. Het linkerdeel lijkt gereserveerd voor literatuur. Lijkt, want er valt maar één titel te ontcijferen: De wereld volgens Garp van John Irving. Het boek dat zo succesvol is verfilmd met Robin Williams in de hoofdrol. In de kast rechts staat vooral non-fictie: boeken over filosofie, geschiedenis en veel biografieën. Een echte aanrader is het boek De aap en de filosoof, van Frans de Waal. De bioloog vergelijkt in zijn boeken het gedrag van mensen met chimpansees. In dit boek staat de moraal centraal. De Waal toont aan dat ook apen over een empatisch vermogen beschikken: het begin van een moraal, een eigenschap die altijd alleen aan mensen werd toegeschreven.

Verderop staat Tot het laatste uur, het levensverhaal van Traudl Junge, de privésecretaresse van Adolf Hitler. In het boek schrijft ze over verschillende grote gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog: de hoogtijdagen van de Führer, de ineenstorting van het Duizendjarige rijk en Hitlers zelfmoord in de bunker in Berlijn. Tot slot nog twee boeken die bij iedere socialist in de kast zouden moeten staan: Het socialistenboek van Margreet Schrevel over de geschiedenis van het socialisme in Nederland en een biografie van Pieter Jelles Troelstra, de socialistische leider die ooit de revolutie in Nederland wilde uitroepen. Spekman kent zijn klassiekers.

John Irving – The world according to Garp
2 Margreet Schrevel – Het socialisten boek
Bertrand Russell – Authority and the Individual
Frans de Waal – De aap en de filosoof
Ludwig Wittgenstein – Tractatus logico-philosophicus
6 Charles-Louis de Secondat Montesquieu – Over de geest van de wetten (in één van de hoofdstukken uit dit boek komt de scheiding der machten – trias politica – aan de orde)
7 Plato en Gerard Koolschijn – Plato Schrijver. Gekozen en vertaald door Gerard Koolschijn.
8 Irina Grivnina – Wie bent u, mijnheer Gorbatsjov?
9 Piet Hagen – Politicus uit hartstocht. Biografie van Pieter Jelles Troelstra.
10 Traudl Junge – Tot het laatste uur. Het intrigerende levensverhaal van Hitlers secretaresse.
11 Doris Lessing – Titel onleesbaar
12 Karl Marx – Titel onleesbaar
13 Annejet van der Zijl – Sonny Boy
14 Auteur onleesbaar – Suzanne Valadon (boek over de Franse kunstschilder)
15 Maaike Meijer – M. Vasalis. Een biografie.
16 Belle van Zuylen – Rebels en beminnelijk. Brieven van Belle van Zuylen (privé-domein)

Share the Post:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *