oud voetballer
René van der Gijp

Geen boekenkast dit keer maar twee stapeltjes boeken. Het zijn de boeken van René van der Gijp, de oud-voetballer die tegenwoordig zijn brood verdient als voetbalanalist bij RTL. Als hij op tv te zien is kunnen we nooit lang naar hem kijken: vermoeiend zo’n man die altijd leuk wil zijn, te hard om zijn eigen grappen lacht en één knoopje teveel van zijn overhemd heeft opengelaten. We zijn wel de enige met die mening geloof ik, want Van der Gijp is mateloos populair: de kijkcijfers van Voetbal International zijn hoog en zijn biografie ‘Gijp’ – wel een goede titel overigens – staat al maanden op nummer 1 in de lijst van best verkochte boeken. ’t Is hem gegund.

De twee foto’s die we hebben bekeken komen uit het zaterdagmagazine van de Volkskrant en uit een documentaire over Van der Gijp die een paar maanden geleden werd uitgezonden door de KRO. In de documentaire komt Gijp naar voren als een zelfbenoemd autist: Gijp kan niet goed tegen ’teveel prikkels’ en leeft daarom nogal teruggetrokken en gescheiden van vrouw en kind. Aha, daar trappen wij niet in: volgens mij heeft hij gewoon geen zin in de ouderavonden en zwemlessen van zijn zoon en wil hij daarom zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Hij heeft daardoor wel genoeg tijd om te luieren en te lezen. En zo zien we hem ook op beide afbeeldingen zitten: met zijn benen languit, lezend in een boek en een krant.

De foto’s hebben een kort leeslijstje opgeleverd. Gelukkig wel lang genoeg om een goede  indruk te krijgen van de leessmaak van René van der Gijp.

1 Van der Gijp leest zichzelf: Michel van Egmond – Gijp (biografie)
2 Nico Dijkshoorn – Appeleren

3 Jan Mulder – De analyticus
4 Stijn Aerden en Klaas Vos – De negen levens van Rijk de Gooyer
5 Ludo van Denderen – Gelukkig is er nog vlaai: Een seizoen met Fortuna Sittard
6 Johan Derksen – Helden en Hansworsten
7 Huib Edixhoven – Dom Pérignon in een rugzak. Een wijngek op zoek naar smaak, geur en avontuur
8 Patrick Kicken – Het tuintje van Mustafa
9 Auteur onleesbaar – Bep van Klaveren (biografie geschreven door Jules Deelder misschien?)

• Bekijk hier de aflevering van KRO’s Profiel over René van der Gijp

Share the Post:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *