Foto: Daniel Cohen
Een tweede blik in de boekenkast van Alex Boogers. De eerste keer was in december 2012 vlak na het verschijnen van zijn roman Alle dingen zijn schitterend. Kortgeleden stond er een foto van Boogers in de krant naar aanleiding van zijn nieuwste boek Wanneer de mieren schreeuwen, een novelle over de moord op Sedar Socrates Sores. Een 13-jarige jongen uit Rotterdam die door zijn hoofd werd geschoten nadat hij een sneeuwbal op een auto had gegooid. Een bizarre moord waarvoor nooit iemand is veroordeeld.
Op de foto zien we de schrijver op de bank zitten, achter hem staat zijn boekenkast. Grappig is dat in de vorige aflevering met Alex Boogers het gele boek over Mohammad Ali (1) ook te zien is. Toen stond het aan de rechterkant op de foto. Hier staat het linksboven in de hoek. Dus als beide foto’s naast elkaar worden gelegd ontstaat er een steeds completer beeld van de literatuurverzameling van Boogers.
Op de bovenste plank staan vooral biografieën. Onder andere over Sean Penn, Robert de Niro, Che Guevara, Tolkien en The king of pop Michael Jackson. Twee planken daaronder staan twee boeken over karate en jiu jitsu. Verrassend? Niet echt, want Alex doet zelf aan kickboksen (dat u het maar weet, heren en dames recensenten!). Literatuur staat er natuurlijk ook. De meeste namen zijn bekend: Bret Easton Ellis, Camus, Kafka, Donna Tart en – wie heeft hem niet gelezen – John Williams. Minder bekend is het boek 30 nachten in Amsterdam van de Zuid-Afrikaan Etienne van Heerden. Hoofdpersoon is Henk de Melker, een museummedewerker die vanuit Zuid-Afrika afreist naar Amsterdam waar zijn tante hem een groot grachtenpand heeft nagelaten. Tante Zan blijkt in alles een tegenpool te zijn geweest van de introverte en angstige De Melker. In de 30 nachten die hij in Amsterdam doorbrengt worden steeds meer familiegeheimen ontrafeld waardoor zijn leven radicaal verandert.
De ‘ontrafeling’ van een geschiedenis speelt ook een rol in Dagen zonder Dulci. Een romandebuut van de in San Francisco wonende schrijver/muzikant Deniz Kuypers (1981). Hoofdpersoon is Sylph, een jong meisje dat de plotselinge verdwijning van haar zus niet kan verwerken. Haar moeder doet alsof Dulci nooit bestaan heeft en haar vader stort zich in zijn werk. Wanneer Sylph naar de schoolpsycholoog wordt gestuurd volgt langzaam maar zeker een verrassende ontknoping. Dagen zonder Dulci is een debuut dat enthousiast werd ontvangen. Kuypers werkt momenteel aan zijn tweede boek, en dat valt niet mee aan de foto op zijn website te zien…
Klik op de afbeelding voor een vergroting
1 Muhammad Ali and Richard Durham – The Greatest: My Own Story (onderop het ruggetje is nog een bilbliotheekstickertje te zien – gekocht van de bieb, of nooit meer teruggebracht?)
2 Richard T. Kelly – Sean Penn
3 Alberto Manguel – Een geschiedenis van het lezen
4 Auteur onleesbaar – Che Guevara
5 Humphrey Carpenter – Het Leven Van J.R.R. Tolkien
6 Peter Guralnick – Last Train To Memphis: The Rise Of Elvis Presley
7 Gokje: met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dit een biografie van danser Rudolf Nureyev (mooi, een kickbokser die een boek over een balletdanser in de kast heeft staan!)
8 John Baxter – De Niro: A Biography
9 Auteur onleesbaar – biografie over Michael Jackson
10 Thomas Hauser – Muhammad Ali: His Life and Times
11 Aphrodite Jones – Michael Jackson Conspiracy
12 Bret Easton Ellis – American Psycho
13 Auteur onleesbaar – Salinger
14 Franz Kafka – Verzameld werk
15 Donna Tart – De kleine vriend
16 Auteur onleesbaar – Norman Mailer
17 Jerzy Kosinski – Verzameling romans: De geverfde vogel, Aanwezig, Duivelsboom, Cockpit
18 Volgens mij een boek van Ischa Meijer – titel onleesbaar
19 Ischa Meijer – De interviewer
20 Albert Camus – Bundel met zijn bekendste romans
21 Deniz Kuypers – Dagen zonder Dulci
22 Etienne van Heerden – 30 nachten in Amsterdam
23 John Williams – Stoner
24 Auteur onleesbaar – Salinger
25 Wim Boersma & Mario den Edel – Jiu Jitsu Do
26 Hideo Muramatsu – Karate